Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Παράνομες ελληνοποιήσεις....

Παράνομες ελληνοποιήσεις ονομάζονται οι ελληνοποιήσεις εκείνες που γίνονται εκτός της νόμιμης οδου, και συνιστούν παράβαση, ως προς το κράτος.

Υπάρχουν όμως κι άλλες ελληνοποιήσεις, εξίσου παράνομες, που δεν υπάγονται σε κανένα νομικό πλαίσιο. Αυτές που έκαναν εκατό χρόνια πριν κάποιοι, κακοποιώντας τα ονόματα γνωστών, και μεγάλων Ευρωπαίων φιλοσόφων, επιστημόνων, και άλλα.

Το post αυτό γράφεται με αφορμή την χθεσινή ημέρα (ή μάλλον την προχθεσινή, σύμφωνα με το ρολόι μου), όπου ήταν λέει, η γιορτή του Μοδέστου. Αν ξέρετε κανέναν Μοδέστο να μου τον δείξετε.... αν και τώρα που το σκέφτομαι, έτσι έλεγαν έναν δάσκαλο στο δημοτικό. Anyway, μπορεί να γιόρταζαν και οι απανταχού μετριοπαθείς (εκ του modest!!), εγώ δεν είμαι μέσα σ'αυτούς, οπότε πάμε παρακάτω.

Μπορούμε να χωρίσουμε τις ελληνοποιήσεις σε τρία στάδια. Το αρχικό, είναι αυτο του λόρδου Βύρωνα. Εντάξει, το Byron ούτε ελληνικό όνομα είναι, ούτε ελληνική ρίζα έχει, αλλά τουλάχιστον χρησιμοποιείται, οπότε δεν μας χτυπάει και άσχημα...

Ας πάμε σε μία πιό βαριά περίπτωση. Αντε, η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός, και επιτρέπονται οι "μετατροπές" και οι προσαρμογές, αν συμφωνήσουμε με τον Μπαμπινιώτη. Αντε, και να το δεχθούμε ότι μπορούμε να πουμε τον Voltaire, Βολταίρο (και μάλιστα με "αι"). Αν όμως θέλουμε να ελληνοποιούμε σωστά, γιατί δεν λέμε Ντιντερότ τον Diderot? Anyway, και με τον Βολταίρο μικρό το κακό.

Πιό άρρωστο μυαλό όμως σκέφτηκε να αποκαλέσει τον Roger Bacon Ρογήρο Βάκωνα?? Διαβάστε το δυνατα: Ρ-Ο-Γ-Η-Ρ-Ο-Σ Β-Α-Κ-Ω-Ν-Α-Σ!! Στην καλύτερη περίπτωση ακούγεται σαν ονομασία φυτού, και στην χειρότερη σαν μικρόβιο. Η σαν ράτσα δεινοσαύρου. Οπως και να 'χει, ακούγεται τρομακτικό.

Πληροφοριακά, σήμερα, 17 του μήνα, γιόρταζε ο Ιακχος. Και 1 Φεβρουαρίου γιορτάζει η Μπριζίτ. Και χρόνια πολλά, έστω και καθυστερημένα στον κύριο Μοδέστο!!

2 σχόλια:

  1. xexe apolaustiko to keimeno soy....
    kala mas ksereis emas tous ellines. otidipote metafrazetai sta ellinika, the greek way.

    ante kaloriziki to neo syo blog kopelia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mouououxaxaxaxaxa mporeis episis na pros8eseis kai ton Ανδρέα Βρετόν. Andre Breton..xaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή