Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

To "θάψιμο" των ντοκιμαντέρ...

Με συνοπτικές διαδικασίες (τηλεφωνικά δηλαδή), η νέα διοίκηση του Alpha αποφάσισε να "κόψει" το "Κουτί της Πανδώρας", μία από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά.

Εντάξει, το κανάλι έχει κάνει πλέον σαφές ότι θα ρίξει το βάρος στον ψυχαγωγικό τομέα, όμως κατά πόσο είναι σωστό να διακόπτεις εκπομπές μεσούσης της σεζόν; Κάνε τον σχεδιασμό για του χρόνου, κι άσε τον καθένα να κάνει τις κινήσεις του. Η κίνηση αυτή ήταν πολύ άγαρμπη απέναντι σε έναν δημοσιογράφο με την εμπειρία και τις επιτυχίες που έχει καταφέρει ο Βαξεβάνης.

Θα μου πείτε, οι Γερμανοί θέλουν να μειώσουν τα έξοδα του σταθμού το συντομότερο δυνατό. Κι όμως, πόσο κόστος είχε πιά αυτή η Πανδώρα; Χωρίς να κατέχω τα τηλεοπτικά, δεν νομίζω να ήταν πιό ακριβή από το παμε πακέτο, για παράδειγμα, που είναι η υπέρτατη προσωποποίηση της αηδίας στην ελληνική τηλεόραση, αφού ούτε καν cult δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο γεμάτο καταγγελίες και παρασκήνιο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Κώστα Βαξεβάνη (http://www.koutipandoras.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=695:2009-03-23-18-14-46&catid=91:2009-02-27-20-41-31&Itemid=194). Αντίστοιχα βέβαια, αν ψάξετε σε "παρασκηνιακά" site και blog, θα βρείτε και απόψεις αντίθετες προς τα όσα γράφει. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Και μιας και έγινε λόγος περί κόστους λίγο πιό πάνω, δράττομαι της ευκαιρίας να γκρινιάξω για το "θάψιμο" των ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση. Και δεν εννοώ αυτά με θέμα την αναπαραγωγή της γαρίδας στον Ατλαντικό, που βάζει ο ΣΚΑΙ, αλλά εκπομπές όπως το "Κουτί της Πανδώρας", η "Εμπόλεμη ζώνη", ο Εξάντας, ή ακόμα και τα ταξιδιωτικά της Μάγιας Τσόκλη.

Μιλάμε για παραγωγές μάλλον φτηνές, σε σχέση με το τι συνηθίζεται στο εξωτερικό, όμως πολύ μπροστά ποιοτικά για τα ελληνικά δεδομένα, από εξαιρετικούς δημοσιογράφους που κάνουν έρευνα, κι όχι αστεία. Ο Εξάντας είναι πολυβραβευμένη εκπομπή, αλλά πόσοι αλήθεια τον παρακολουθούν στην ΝΕΤ; Εχω την εντύπωση ότι "εξαφανίζεται" τις μέρες και τις ώρες που επιλέγουν να τον δείξουν, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες εκπομπές στην ιδιωτική τηλεόραση, πρέπει να είναι βρυκόλακας για να τις δεις.

Με λίγα λόγια, σύμφωνοι. Ελεύθερη είναι η αγορά, ο κάθε σταθμός αποφασίζει πού θα προσανατολιστεί... δεν με έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τον Βαξεβάνη, που σίγουρα θα βρει την επόμενη επαγγελματική του στέγη. Πώς όμως πρέπει να αντιδράσει ένας τηλεθεατής όταν (ουσιαστικά μαζικά) οι σταθμοί του στερούν να παρακολουθήσει το καλύτερο, και κυρίως το πιό ψύχραιμο είδος εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης;


ΥΓ. Το κολιέ της Ολγας Τρέμη επέστρεψε. Διάολε....

2 σχόλια:

  1. Για μια στιγμή νόμιζα πως η Όλγα ενημερώνεται για την κίνηση στα μπλογκς... Αλλά είχα άδικο. Ο εφιάλτης επέστρεψε. Βοήθειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tώρα που το ξανασκέφτομαι, από όλο το κείμενο εσύ σχολιάζεις το υστερόγραφο; Δεν μου αρέσει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή